YUSUF ÜÇBAŞ - 03-02-2023
KİŞİSEL GELİŞİM
İş yerlerinde son derece yaygın olan bu sorunu ortadan kaldırabilmek için yasal kuruluşların, sendikaların ve bireylerin birlikte ürettikleri çözümlere ihtiyaç vardır.
Bunlardan ilki yıldırma davranışlarının henüz tam olarak ortaya çıkmadığı; fakat bazı işaretlerinin belirdiği evredir. Burada üstü kapalı bir şekilde de yapılabilecek yıldırma davranışının göstergelerini iyi bir şekilde tanımlayabilmek ve iş yerinin kurumsal olarak neler yapabileceğini tespit etmek, nasıl bir yol izleneceğine karar verebilmek için önemlidir. Ayrıca henüz küçük müdahaleler, ‘şakalaşmalar’ şeklinde kendini gösteren yıldırma davranışına karşı çekingen veya saldırgan bir şekilde davranmadan sınırları net bir şekilde çizmek, bu davranışın büyümesini engelleyebilir.
Yıldırma davranışının görünür bir hal alması ve yerleşmeye başlamasını da ikinci evre olarak ele almak mümkündür. Bu evrede saldırgan davranışlarla karşılaşılan e-posta, mesaj gibi kanıtları veya o sırada çevremizde olan kişilerin tanıklıklarını yazılı olarak saklamak hem olayları gözden geçirip emin olmaya hem de saldırgana karşı kanıt oluşturmaya yardım edebilir. Bunları yaparken izole olmaktansa çevreyle iyi ilişkiler kurmak, yasal haklarının ve kişisel ihtiyaçlarının farkında olmak kişinin kendisine güvenini ve iş performansını sürdürmesine yardımcı olabilir.
Yıldırma davranışlarının ve iş ortamının katlanılmaz hale gelmesi ise son evredir. Yaşanılan deneyimler çok zorlayıcı da olsa kendi hayatıyla ilgili kontrole sahip olduğunu düşünmek ve sorunu çözmek için hala yapabileceği şeyler olduğunu bilmek kişiye güven sağlayabilir. Psikolojik yardım için bir uzmana başvurmak, yaşanılan durumu ve çözüm önerilerini analiz edebilmeye yardım edebilir. Bunun sonucunda daha sağlıklı bir karar alınabilir. Süreç içerisinde önce işten izin almak, sonrasında ise sorunların devam edeceği öngörüldüğü takdirde ve yeni bir iş bulduktan sonra işten ayrılmak bir çözüm olabilir. Bunun yanı sıra yasal süreçlere başvurmak da tercih edilebilir. Son olarak tüm bu süreç boyunca yaşanılan duygusal ve belki maddi kayıplarla ilgili hisleri geçiştirmeden yaşamak ve buna yeterli zamanı ayırmak, sürecin daha sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesine ve ileride taze bir başlangıç yapılabilmesine imkan tanıyabilir.
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan