YUSUF ÜÇBAŞ - 03-02-2023
KİŞİSEL GELİŞİM
Çocukluk yaşantılarından itibaren, öfke ve mutsuzluk gibi olumsuz duygularını dışa vurması hoş karşılanmayan veya engel olunan insanlar, bu duygularını dolaylı yollardan göstermeyi öğrenebilirler. Kendilerini açık bir şekilde ifade edemeyen bu kişiler güçsüz ve yetersiz hissedebilir; dış dünyayla kurduğu ilişkide de güvensizlik duygusuna kapılabilirler. Bu deneyimlerin sonucunda ve söz konusu duyguların açık bir şekilde dışa vurulamamasından kaynaklı olarak, kişinin ilişkilerinde kaçınmacı veya yıkıcı davranışlar göstermesi durumunu pasif agresyon olarak tanımlayabiliriz. Bahsi geçen duyguların kabul ve ifade edilmesi güç olabileceğinden dolayı kişiler, bunları bastırdığının farkında olmayabilir. Dolayısıyla pasif agresif davranışların her zaman için planlı bir şekilde uygulandığını söyleyemeyiz. Yine de ister planlı ister plansız olsun bu davranışlar, kişiler arası ve gruplar arası ilişkilerdeki iletişime ve güven duygusuna bir zarar verebilir.
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan