YUSUF ÜÇBAŞ - 03-02-2023
KİŞİSEL GELİŞİM
Söz konusu kişiler ikili ilişkilerinde karşı tarafı üstü kapalı veya iltifatmış gibi görünen kinayeli sözlerle incitmeye çalışabilir, onları görmezden gelerek veya duymuyormuş gibi yaparak cezalandırmayı deneyebilir ya da cevap vermeyi reddederek onları uzun süren sessizliklere maruz bırakabilirler. Muhatap aldıkları kişiler bu davranışlara karşı çıkışlar yaptıklarında onları tartışmanın sorumlusu olmakla suçlayabilirler. Böylelikle sık sık gözlendiği gibi düşündükleri ve hissettiklerini açık bir şekilde tartışmaktan kaçınabilirler, mağdur rolü oynamak dahil olmak üzere çeşitli bahaneler üretebilirler.
Mesela bir arkadaşıyla üstü kapalı bir şekilde sıklıkla alay eden, kinayeli sözler kullanan pasif agresyona sahip bir kişi bu davranışı ortaya çıktığında, ilgisiz görünse ve gerçeği yansıtmasa da kötü bir çocukluk yaşantısı geçirdiğini öne sürerek sağlıklı bir iletişim kurmayı öğrenemediğini iddia edebilir.
Benzer şekilde sorumluluktan kaçınma davranışını grup çalışmalarında da gösterebilirler. Bir işi yapabilecek beceriye sahipken onda başarısız olmayı seçerek, o işi geciktirerek veya yarım bırakarak ya da başkalarının o çalışmayı yapmasını engelleyerek iş birliğine zarar verebilir. Örneğin; birinin ihtiyacı olan dosyayı aslında öyle olmasa da ‘yoğunluktan dolayı göndermeyi unuttuğunu’ söyleyen pasif agresyona sahip bir kişi, diğer iş arkadaşından örtük bir şekilde öfkesini çıkarıyor veya intikam alıyor olabilir.
Sayılan bütün özelliklerde olduğu gibi, davranış kendini açık bir şekilde göstermediğinden ve dahası bu davranışa sahip kişinin kendisinin bile altta yatan motivasyonunun farkında olmayabileceğinden dolayı pasif agresyonla baş etmek hem onu uygulayan hem de ona maruz kalan kişiler açısından bazı zorluklar taşıyabilir. İlk olarak bu davranışları örtük yapılarından dolayı tanımlamak ve kanıtlamak çok kolay olmayabilir. Buna maruz kalanlar yıpranabildiği için problemi çözmeye yönelik bir iletişim kurulamayabilir. Diğer yandan pasif agresyon gösteren kişi, altta yatan duyguları kabullenmenin zor oluşundan dolayı karşı taraftan gelen çıkışlara birtakım savunma mekanizmalarıyla yanıt verebilir: Yaptıklarını inkar edebilir, aksi yönde veya maruz kalan kişiyi sorumlu tutacak bahaneler üretebilir ya da gösterdiği davranışları hatırlamayabilir. Dahası tartışmaya girmekten bile kaçınarak iletişimi engelleyebilir.
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan