Ece Eğitim Akademi

Blog

YUSUF ÜÇBAŞ - 22-02-2023

PEDAGOJİ

PEDAGOJİ NEDİR ?

Pedagoji; çocukların duygusal, fiziksel ve ruhsal durumlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Pedagoji bilimi; çocukların sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimlerini inceler ve ruh sağlığı hakkında bilgiler edinmeye çalışan bir bilimdir.

Pedagoji bilim dalında uzmanlaşmış kişilere pedagog denilmektedir. Gelecek adına oldukça önemli etkileri bulunan pedagoji, çocukları psikolojik yönden inceleyerek onların toplum adına psikolojik açıdan sağlıklı bireyler yetiştirilmesini sağlayan bir bilim dalıdır.

Herkesin bildiği üzere çocuk eğitimi doğumdan itibaren aile ile başlamaktadır. Ülke devletleri açısından çocuk eğitimleri büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle ailelerin yanı sıra ülkelerde çocuk yetiştirilmesine katkılar sağlamaktadır. Psikolojik anlamda bakıldığında toplumun geleceği açısından kaliteli bireylerin yetişmesi için pedagoji bilimine sıklıkla başvurulmalıdır.

Pedagoji Hangi Alanlarla İlgilenir?

1. Eğitim

Eğitim süreçlerinin daha verimli olabilmesi için okullarda çalışmalar yürütmektedirler. Genel olarak süreçte, eğitim materyallerinde veya konularında bir hata var ise düzeltilmesini önerirler. Bununla birlikte disiplin suçları, isteksizlik, başarısızlık, uyumsuzluk vs. gibi yani çocukların okulla ilgili problemlerine rehberlik ederek çözüm yolları aramaktadırlar.

2. Zeka seviyelerinden kaynaklı uyum

Zeka gerili ya da üstün zeka gibi sık rastlanmayan durumları olan çocukların uyum sıkıntılarını araştırarak çözüm yolları üretmeye çalışırlar.

3. Öğrenme problemleri

Çocuklarda öğrenmeye engel oluşturabilecek yani dikkat eksikliği gibi problemlerin çözümleri için çalışmalar yürütmektedirler.

4. Aile danışmanlığı

Çocuk ve ebeveyn ilişkilerine rehberlik etmektedirler.

5. Terbiye ve eğitim

Çocukları olumsuz davranışlardan uzaklaştırarak olumlu davranışlara sevk etme ve hayata hazırlama gibi sorumlulukları vardır.

6. Bilirkişi

Resmi kurumlarda rapor hazırlama ve alınan kararlara etki etme gibi sorumlulukları da bulunmaktadır.