Ece Eğitim Akademi

Blog

YUSUF ÜÇBAŞ - 15-12-2022

BOŞANMA KONULARI

BOŞANMA AŞAMASI

Boşanma aşamaları, evlilikte gözlenen ‘tehlike belirtileri’ ile başlayıp, boşanma sonrası eşlerin bağımsız bir yaşam ve ‘uyumlu yeni bir kimlik’ kazanmalarına kadar geçen süreç olarak ele alınmaktadır.

 

Ayrılık öncesi boşanma aşamalarının başlangıcı sayılan duygusal boşanmanın ilk belirtisi ‘düş kırıklığı’dır. Eşini romantik sevgi ve bu sevginin getirdiği körlük içinde algılamakta olan kişi, giderek bilinçlenip körlükten sıyrılıp, eşinin gerçek kimliğini fark etmeye başlayınca düş kırıklığı yaşar. Eşler arasındaki farklılıklar, berraklaşıp eşinin idealinde yaşattığı eşe benzemediğini algılayınca, kişinin düşünce tutum ve davranışları, eşin ve aralarındaki ilişkinin olumsuz yönlerinde yoğunlaşır .

 

Eğer eşler farklılıkları kabul eder, düş kırıklığını gizlemez, duygu, istek ve beklentilerini dillendirip, karşılıklı uzlaşmaya giderek etkileşimi sürdürürlerse, ilişkiler olumlu yönde gelişir. Evliliğin birliğini bir uzlaşma içinde sürdürebilirler.

 

Bunun tersi olarak, durumu değiştiremeyeceklerini anlar ve gerçekleri olduğu gibi kabul ederlerse ilişkiler olumsuz yönde gelişir.

 

Geçimsizlik, birbirine yeterli olamama ve çatışmaların yarattığı baskılar karşısında eşlerin kendilerini savunucu bir mekanizma içine sokmaları ve ilişkilerin giderek değerini ve anlamını yitirmesi ile ‘ kopukluk’ aşamasına ulaşılmış olur.

 

Eşlerden birinin ya da her ikisinin başka bir yaşam hayali kurmaya ve bunları gerçekleştirmek için planlar yapmaya başlaması ile artık ilişkinin devam etme olasılığı çok azalmış ya da sona ermiştir. Eşler aynı çatı altında ve ortak bir mekânda, minumum evlilik rolleri ile var olurlar. Kendini ilişkiden çeken eşe diğer eşin tepkisi çoğunlukla kaybedilenleri kurtarma savaşı şeklinde olmakta, suçlamalar, pazarlıklar şeklinde gelişen bu tepkiler de ilişkiden kopan eşin ayrılma düşüncesini pekiştirmektedir.

 

Boşanma kararından önce, tarafların şu kritik soruları kendilerine sormalarında fayda var diye düşünüyoruz.

 

Evliliğimi kurtarmak için gerçekten elimden geleni yaptım mı? Bu soruyu sormadan alınan ayrılık kararı, insana sonradan “keşke ”dedirtebilir.

Mutsuzluğumun sebebi gerçekten evliliğim mi, yoksa kendimden kaynaklanan sebepler de var mı?

Ayrıldıktan sonra ortaya çıkacak sorunlarla baş edebilir miyim?

Boşanma kararı çocukları nasıl etkileyecek?