YUSUF ÜÇBAŞ - 15-12-2022
ÇOCUKLAR VE AİLE İLİŞKİLERİ
Çocuk ve aile tutumları birbiriyle bağlantılı ve etkileşim içinde olan kavramlardır. Danışmanlık sürecinde, çocuklarla ilgili problemlerde aile tutumları ile çalışılır. Çoğunlukla çocuk sorunlarının kişisel olmadığı, aile sorunu olarak ele alınabildiği söylenebilir. Bu nedenle, çocuklarla ilgili sorunlarda, çocuk değerlendirmelerinin yanında, öncelikli olarak aile tutumları da incelenmektedir. Çocukla ilgili sorunlarda; ailenin, çocuğun temel ihtiyaçlarını (sevgi, ilgi, güven, beslenme gibi) karşılıyor olup olmadığı, kararlı ve tutarlı davranıp davranmadığı, ödül ve ceza yöntemlerini ne kadar sağlıklı uyguladığı veya çocuğu disipline etmek için hangi yöntemleri tercih ettikleri araştırılmalıdır. Çocuğun ve aile tutumlarının değerlendirilmesinin ardından, çocuğun sorununa yönelik çözüm süreci ortaya çıkmaktadır. Çözüm sürecinde, aile ile işbirliği önem taşır. Akrabalarla olan ilişkiler ise evli çiftler arasında büyük sorunlar oluşturabilmektedir. Bu sorun genellikle eşlerin birbirlerinin ailelerinden hoşlanmamaları ve bunu birbirlerine yansıtmaları şeklinde ortaya çıkmaktadır. Akrabalarımızla olan ilişkilerimiz arkadaşlık ilişkilerimizden çok daha farklıdır. Çünkü ailemizi seçemeyiz ve ailemizle daha samimi, sıkı bağlarla bağlıyızdır. Akrabalarımızdan biriyle olan sorunumuz bütün ailemizi etkileyebilir.
Peki sorunumuzun olduğu akrabalarımıza karşı nasıl bir aksiyon almalıyız?
“Sen” dili yerine “ben” dili kullanın. (Sen şöyle davrandığın için böyle oldu değil, ben bu tarz hareketlerden hoşlanmıyorum gibi)
Sorun yaşadığınız kişiye kendisini ifade etmek için zaman verin ve yargılamadan dinleyin.
Sorun yaşadığınız (fikir ayrılığına düştüğünüz) konuları bilin ve bu konularda konuşurken dikkatli olun.
Sorun yaşadığınız kişi ile aranızdaki pozitif noktalara odaklanın.
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan