YUSUF ÜÇBAŞ - 20-12-2022
ÇOCUKLAR VE AİLE İLİŞKİLERİ
Çoğu zaman karşımızdaki kişinin özgüveni yüksek (ya da kendini beğenmiş) biri mi yoksa gerçek bir narsist mi olduğunu ayırt etmekte zorluk çekeriz. Her insan belli bir oranda kendine hayranlık duyar, başkalarından daha iyi olduğuna inanır.Narsistik ebeveyn çocuğuna zarar verir çünkü çocuğun gelişimini tamamlayabilmesi ihtiyaç duyduğu anne baba onayını ve koşulsuz sevgiyi göstermez. Narsistik ebeveynler, kendi ihtiyaçlarına fazlasıyla düşkün olmaları nedeniyle, çocuklarının duygusal beklenti ve ihtiyaçlarını fark edemez, onları temel kabul duygularından yoksun bırakırlar. Bu nedenle; Kendi isteklerine uygun davranana kadar çocuklarını ihmal edebilir, Performansı yeterince iyi olmayan çocuklarına koşullu sevgi sunabilir, Sürekli olarak çok eleştirel olabilir, Ortalama sonuçlarla tatmin olmayıp, çocuklarını en iyisini yapmaya zorlar; böylece onların çoğu zaman yetersiz, beceriksiz, değersiz hissetmelerine neden olurlar. Böyle deneyimler yaşayan çocuklar kendi değersizlik duygularını dengelemek için kendilerini en yetenekli, en başarılı, en çekici yetişkinler haline getirmeye çalışacak, kendi hayatlarını değil anne babalarının kendileri için hayal ettiği ‘kusursuz’ hayatı yaşamaya çalışacaklardır.
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan