YUSUF ÜÇBAŞ - 03-02-2023
KİŞİSEL GELİŞİM
Bir kişi ya da grubun genellikle işten ayrılmasına yönelik yapılan, tekrarlayıcı ve uzun süreli psikolojik taciz davranışlarını ifade etmektedir. Sistematik ve düşmanca davranışlar bütünü olan yıldırma; dışlama, aşağılama veya sindirme gibi çok çeşitli biçimlerde ve hemen hemen her iş yerinde sıklıkla ortaya çıkabilir.
Özellikle görev tanımlarının belirsiz ve iş birliğinin zayıf; bunlara ek olarak rekabetin ve iş yükünün yüksek, çalışma koşullarının ise bir o kadar düşük olmasından beslenen yıldırma davranışı, kişiyi cezalandırmaya ve grup içinde yalnız bırakmaya yönelebilir. Ardından bu konuda tamamen bilinçsiz veya yıldırma stratejisini rekabet için kullanan iş yeri yönetiminin müdahalesiyle, maruz kalınan psikolojik şiddet daha da artabilir. Kişinin işi ile ilgili becerileri yanlı olarak olumsuz bir şekilde değerlendirilebilir, sürekli hatası aranabilir veya kişisel özelliklerinden dolayı eleştirilebilir. Ayrıca yıldırma davranışına karşı verdiği tepkiler abartılı veya uygunsuz bulunarak kişi, ‘paranoyak’ ya da ‘fazla hassas’ gibi tanımlamalarla tarif edilebilir. En sonunda da yaşananların etkisiyle işten istifa etmeye zorlanabilir veya zaten azalmış olan iş verimliliğinden dolayı yönetim tarafından işten çıkarılabilir. Sık karşılaşılan bazı yıldırma davranışlarını örneklemek, yıldırma ile karşılaşıldığında onu tanımayı kolaylaştırabilir:
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan