YUSUF ÜÇBAŞ - 15-12-2022
KİŞİSEL GELİŞİM
Narsist bir karakterle yolunuz kesiştiyse hayatınızdaki en zor iletişim deneyimlerinden biriyle karşı karşıyasınız demektir. Büyüklük duyguları içinde, empatiden yoksun, başkalarını anlayamayan, kendisine yönelik değerlendirmeler ve eleştiriler konusunda aşırı hassas narsist karakter iletişim becerilerinizi de sabrınızı da bayağı zorlayacak bir uğraş olacaktır.
Tartışmaya girmeyin. Tartışmada haklı çıkarsanız muhtemelen size öfkelenir, hatta kinlenir. Tartışmaya girmemek ve susmak daha karlı. Dışarıda iyi görünmek ve itibar onlar için çok önemli. Bazen duygu ve düşüncelerinizi direkt söyleyerek değil de, “İnsanlar böyle yaparsan ne düşünür ?”den yola çıkarak cevapları kendisinin bulup karar vermesini sağlayın.
Öfkenizi kontrol edin. Öfkeyle suçlayıcı şekilde konuşmak yerine “Sen benim için değerlisin ve böyle davrandığında senin için değersiz olduğumu düşünerek üzülüyorum” gibi onun ne kadar değerli olduğunu vurgulayan bir cümle kurabilirsiniz.
İçe kapanıp sessiz kalmayın. Tartışma sırasında içe kapanma ve geri çekilme de öfkeyle tepki vermek gibi narsistin sessiz acınızı anlamak yerine daha fazla savunmaya geçmesine ve eleştirinin dozunun artmasına neden olur. “Şu anda beni küçümsediğini hissediyorum, sanırım artık senin gözünde değerli değilim” gibi bir cümleyle duygularınızı ifade edebilirsiniz.
Verdiği sözü değil, davranışını ödüllendirin. Amaçlarına ulaşmak için tutmayacağı sözler verirler çünkü. Bu nedenle verdiği sözlere itimat etmeyin. Ortak paydalar yaratın. Aynı amacı paylaşıyorsanız şanslısınız, amaçlarına ulaşmak için çok çalışırlar.
Durumu kabul edin ve kendinize karşı dürüst olun. Onu değiştiremezsiniz, hatta o istese de değişmesi zordur. Duygularınızı, yaşadığınız acıyı açık ve dürüst şekilde anlattığınız halde sizi duymuyorsa muhtemelen hiçbir zaman duymayacaktır. Yine de yanında kalmaya devam ediyorsanız her seferinde düzeleceği umuduyla, sonrasında tekrar tekrar hayal kırıklığına uğramayın. Bu arada kendinize karşı saygı ve güveninizi kaybetmemeye çalışın. Sorun sizin yetersiz olmanız değil... Gözünüzdeki perdeyi kaldırın, kendinize gerçekçi şekilde yaklaşın, güçlü ve zayıf yanlarınızı belirleyin. Narsist kişinin sizi tasvir ettiği gibi ne çok kötü ve canavarsınız ne de doğru düşünemeyen veya saçmalayan birisiniz. İsterseniz yeniden başlamak ve hayatınıza tek başınıza devam etme gücü ve becerisi inanın sizde mevcut. Karşı manipülasyon için kayıtsızlığı kullanın. Amaç daha fazla manipüle edilmenizi engellemek. Narsist bir kişiyi terkedebilmek ve onunla mücadele edebilmek için en akıllıca ve zararsız yöntem, kayıtsız kalmaktır. Kayıtsız kalarak, narsisist kişinin sizin zayıflıklarınızı görmesini engeller ve daha da fazla acı çektirmek için üzerinize gelmesini engellersiniz.
Karşı manipülasyon için: Kısa ve hazır cümleler kullanın, hatta atasözleri ile cevap verin . Ben yerine, öznesiz cümleler kullanın.
Gülümseyin.
Nazik olun.
Espriler yapın.
Narsistlik söz konusu olduğunda eminiz ki hepimizin aklına en az bir kişi geliyor. Bu kelimenin yaygın kullanımı, anlamını biraz değiştiriyor gibi. Narsist kişiler yalnızca kendini aşırı seven insanlar değillerdir, onların bir başkasına iyi gelmesi neredeyse mümkün değil! Narsist kişilik özellikleri ile donatılmış bir insanı yok saymak, size uzun vadede psikolojik bir çok zarar verebilir. Örneğin; özgüven eksikliği, yalnızlık ve boşluk hissi, suçluluk duygusu, depresyon vb.
Sizi sinirlendirmeye çalıştığında öfkenizi kontrol edin. Canınızı acıtacak şeyler söylediğinde derin nefes alın, ona sessizlikle karşılık verin. Bu tutum sizin üzerinize daha fazla gelmemesini sağlayacaktır.
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan