YUSUF ÜÇBAŞ - 15-12-2022
İLİŞKİLER
Alışkanlıklarımızdan vazgeçmek hepimiz için zor bir süreçtir. İlişkiler de bir süre sonra alışkanlığa dönüşebilir. Bazen çiftler evliliklerindeki sorunları bilmelerine ve artık yürümeyeceğini düşünmelerine rağmen ilişkilerini bitiremezler. Bunun sebebi ise güvenli alanlarından çıkamama, belirsizlik korkusu ve yalnız kalma olabilir.
Bağlı olmak mı, yoksa bağımlı olmak mı? İkisinin de kökeni bağ (yani ilgi, ilişki, rabıta) kelimesinden geliyor ancak bağlılık sağlıklı davranış örüntülerini tanımlarken, bağımlılık sağlıksızı ifade etmektedir.
Her bireyin doğuştan itibaren yakın ilişki kurma ihtiyacı vardır, bağlanabilme özelliği ile de bu ihtiyacını gidermektedir. Evlilikte eşine bağlı birey sorumluluk sahibidir, ilişki içerisindedir, gerektiğinde yalnız kalabilen, karar verebilen, kendine güvenen ve kendine yeten biridir.
Bağımlı olduğunuzu düşünüyorsanız; değişime karşı istekli, sabırlı, yeterli motivasyona sahipseniz, doğru destekle veya bir uzman yardımı alarak üstesinden gelebilirsiniz.
Bitmiş bir ilişkiye tutunma çabası, kendi dengenizi olduğu kadar, karşınızdaki insanın dengesini de bozar. Bu duygusal dengesizlik yaşamla uyumunuzu da bozacaktır.
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan