YUSUF ÜÇBAŞ - 20-12-2022
EVLİLİK
Evlilik korkusu yaşayan bireylerin sayısı günümüz toplumunda azımsanmayacak kadar fazladır. Çevrenizde bu şekilde evlenmeyi reddeden kişilere şahit olmuşsunuzdur. Bu kişiler toplumumuzda öngörülen belli bir evlenme yaşına gelmiştir. Bu yaşı geçtikten sonra gerek ailesi gerek arkadaş ortamı tarafından sürekli artık evlenmesi konusunda baskılara ve yönlendirmelere maruz kalır. Ve bu fobisi artarak bazen de özellikle ailesinin baskısına inatlaşarak devam eder.
Çağımızın hızlı ve yorucu yaşam koşulları, maddi sıkıntılar, hayat pahalılığı.
Bu fobiye sahip olan kişilerin geçmişten gelen bazı problemlerinin yanında çevresinde gördüğü olumsuz evlilik yaşantıları; boşanmalar, kavgalar, huzursuz aile ortamları, çocuk ihmalleri. Ve buna benzer pek çok konudan da etkilendiklerini ve evlilik korkusu yaşadıklarını söylemek mümkündür.
Evlilik korkusu yaşayan bir kişi öncelikle bebeklik döneminde kazanılan anne bebek ilişkisi olarak nitelenen temel güvene karşı güvensizlik dönemini olumsuz atlatmış olması muhtemel. Ve bunun sonucunda anneye aşırı bağlılık ve ayrılma korkusu yaşıyor olabilir. Etrafında gördüğü evlendikten sonra erkeklerin veya kadınların eşleri tarafından artık kök ailesi ile eskisi kadar görüşemeyeceğini düşünür. Veya tamamen bazı problemlerden dolayı görüşmesinin gidip gelmesinin engellendiğini gören kişinin bu korkusu pekişmesi normaldir .
Bunun dışında evlenmeden önceki yani kök ailesinde olumsuz ve istenmedik bir aile ortamına maruz kalmış, şiddet görmüş. Annesinin babası tarafından şiddet görmesine şahit olmuş bir birey, kendisinin de evlilik hayatında bu tarz korktuğu durumlara maruz kalmaktan korktuğu için evlilik korkusunu yaşar
Bunların yanında bazı kişiler, evliliğin getireceği maddi ve manevi sorumluluğu üstlenmekten korkabilirler, kendilerine güvenemezler. Genellikle kadınlarda görülen bir diğer korku da evlendikten sonra çocuk bakımı konusundaki endişedir. Özellikle mükemmeliyetçi kişiliğe sahip bir kişi, evlendiğinde idealist ve yüksek hedefli işi ile ev ve çocuk ile ilgili sorumlulukları almaktan korkar. Ve tüm bunları bir arada mükemmel bir şekilde yürütememekten korkarak gomofobi geliştirebilirler.
Evlilik korkusu gelişen bazı kişiler de özgürlüğüne düşkün bireylerdir. Kısıtlanmayı ve bazı zevklerinden asla ödün vermeye tahammül edemeyen kişiler, evlilik korkusuna kapılabilirler. Arkadaş ortamında evli olan erkeklere arkadaşları tarafından yapılan kılıbık yakıştırmasına da şahit olan bir erkek. Aynı duruma düşmekten korkarak yine bu korkuyu taşıyıp ve evlilikten uzak durur. Bunun yanında yine bireylerde evlilik öncesi aşırı titiz olan kişiler de bir evi başka birey ve bireylerle paylaşamayacağını düşünerek evlilik korkusu geliştirebilirler.
Sonuç Olarak; Sağlıklı toplumların temeli sağlıklı ailelerden geçer. Bu nedenle düzenli bir hayat, başarılı bir iş ortamı, sağlıklı bir cinsel hayat, hayatta sizi sevecek ve zor günlerinizde destek olacak bir yoldaş. Farklı bir sevgi olan çocuk sevgisini keşfetmek ve bu çocuğu sağlıklı bir aile ortamında dünyaya getirmek. Gibi nedenlerden dolayı evlilik korkusunu aşmak gerekir. Unutmamalı ki her evlilik aynı değildir. Korktuğunuz olayları evlilik hayatınızda yaşamamak ve yaşatmamak sizin elinizde.
Anksiyete belirtilerinden biri de “aşırı düşünmektir". Aşırı düşünen kişiler beyinlerini kapatamıyormuş gibi hissederler. Beyin bir kere endişeye kapıldıktan sonra bununla başa çıkmak zordur.
Yalan söylemek: Her ilişki gibi güven zedelenirse, bir süre sonra eşler birbirine karşı şüpheci olurlar. Zor kurulan ama kolay yıkılan güvenin tamiri zordur.
Yalnızca cinsellik esnasında güzel sözler söyleyen ve geleceğe yönelik vaatler veren, Şiddet uygulayan, Uyguladığı şiddete sizin sebep olduğunuzu söyleyen, Aldattığı halde sizin onu teşvik ettiğinizi ima eden,Hep haklı olan, özür dilemeyen, Sizi kimsenin kabul etmeyeceğini ve ona muhtaç olduğunuzu söyleyen..
Sürekli maddi isteklerde bulunan ve istekleri karşılanmadığı zaman küsen, ayrılan, eleştiren, değersizleştiren, Sık sık şikayet eden, yapılanlardan memnun olmayan ve daha fazlasını ve daha fazlasını isteyen, Erkeği küçümseyen, "birazcık adam ol" tarzında konuşan