Ece Eğitim Akademi

Blog

YUSUF ÜÇBAŞ - 20-12-2022

EVLİLİK

EVLİLİKLERDE KÜSME DAVRANIŞI

Evlilikte Küsme Davranışı,

Evlilikte veya ilişkilerde, sorunları konuşmak yerine, çiftlerden birinin iletişime kapalı olması. Sorunun üzerinin örtülmesi veya sorunu tırmandırmak istememesinden kaynaklı bir durumdur.

Sağlıklı ilişkilerde, çiftler bir problem yaşadığında, bu problemi konuşarak, tartışarak ve benzeri şekillerde çözümlerler. Oysa evlilikte küsme davranışı, kendini iletişime kapatarak problemin çözülmesi bir yana katlanarak artmasına. Ve çiftlerin birbirlerinden zamanla kopmalarına neden olmaktadır. Bu davranış biçimi eğer çatışma yaşanıyorsa ya da çatışma sonrasında yaşanıyorsa çözüme yönelik olan davranışlara imkan vermeyen bir davranış biçimidir. Yapıcı değil, yıkıcı bir özelliğe sahiptir. Küsme davranışı gerçekleştiren kişiler, sorunla yüzleşmek yerine sorundan ve çözemeyeceğini düşündüğünden sorundan uzaklaşmayı ve kaçmayı düşünürler.

Bunun yanında küsme davranışı, bir yetişkin özelliği olmamakla birlikte çocukluk dönemi davranış kalıbıdır. Bu davranışı gösteren bireyler henüz çocukluk dönemi özelliklerinden tam çıkamamış. Yetişkinlik özelliklerine tam sahip olamamış olarak algılanmaktadır.

Evlilikte küsme davranışı gösteren kişi, ya tamamen sessiz kalır, ya da kaçamak davranışlar sergiler. Sessiz kalmak ilişkilerde karşı tarafı engelleyen, konuşma davranışını elinden alan, tüketen bir davranış biçimidir. Karşı taraf çoğu zaman ‘ bağırsın çağırsın ama yeter ki sessiz, tepkisiz kalmasın’. Diyerek bu durumdan yakınır. Çünkü insanlar bir arada yaşayabilmek için konuşmak, iletişim kurmak zorundadır. Bazen sessiz kalmak da bir iletişim şekli iken bu her durum için geçerli değildir. Genellikle öfke kontrolünde kullanılan bu davranış biçimini küsme davranışından ayırt etmek ve alışkanlık haline getirmemek gerekmektedir.

Bir nevi ilişkiye duvar örmek, set çekmek olarak görülen evlilikte küsme davranışı; dinlememe, konuşmama, muhatap olmama, bakışlarını kaçırma, ortamdan uzaklaşma. Sürekli trip atma şekillerinde kendini göstermekte, daha ileri gidilerek evi terk etmeye kadar varabilmektedir. Bunun sonucu olarak iletişimi engelleyen kişiyle konuşmaya çalışmak, her seferinde adım atmaya çalışmak, gönül almaya çalışmak, zamanla karşı tarafı yorar. Ve ilişki veya evlilik bir çıkmaza girer ve sorunun şiddeti artar. Zamanla çözülemeyen bu davranış, çiftleri ayrılık aşamasına kadar götürebilir.